Filters

 • Egelhuis Wicken Fen

  -10%

  54,50 € 48,95

  54,50 € 48,95

Twinckels’ tips

Egel - Egelhuisje

Huisvest een egel

Egelhuisjes zijn belangrijk. Egels hebben het namelijk niet makkelijk in ons land. Er zijn veel auto's, tuinen zijn vaak klein en bieden weinig plantaardige beschutting en we hebben wisselvallig weer. Het is daarom fijn als je deze schattige diertjes een handje kunt helpen met een egelhuisje in je tuin. Nog niet overtuigd? Na deze 4 stekelige feitjes, ga je vast meteen zo'n huisje bestellen ;).

 1. Een volwassen egel heeft ongeveer 8000 stekels in zijn vacht. Een baby-egeltje daarentegen heeft bij zijn geboorte ongeveer 100 stekels. Maar ze groeien als kool. Alleen al in de eerste tien dagen na zijn geboorte komen er al 300 stekels bij. 
 2. Een vrouwtjesegel is 35 dagen zwanger. Daarna brengt ze ongeveer vier tot vijf kleine egeltjes ter wereld. Maar voor het zo ver is, moet het mannetje het vrouwtje eerst verleiden. Dit doet hij door urenlang om haar heen te lopen. Dit ritueel heet de egel-carrousel.
 3. Een egel is actief tussen 18:00 en 20:30 uur in de avond. Dan is hij druk bezig met het zoeken naar een smakelijk hapje. De overige 18 uur van de dag brengt hij rustend door op een donker en veilig plekje.
 4. Egels houden een winterslaap. Ze doen dat in een holletje dat bekleed is met een dikke laag bladeren (denk hier dus aan als je je egelhuisje wilt bekleden!). De meeste volwassen egels kruipen eind november in hun holletje en komen er pas in april weer uit. Tijdens de winterslaap verliezen egels tot wel bijna 25% van hun lichaamsgewicht. 

Je kan maximaal 5 producten vergelijken

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »