Fruitbomen snoeien: wanneer en hoe snoei je welke boom?

Fruitbomen snoeien: wanneer en hoe snoei je welke boom?

By Rebecca 26-08-2021

Fruitbomen snoeien: wanneer en hoe snoei je welke boom?

Fruitbomen zijn een leuke toevoeging aan je tuin. Ze hebben vaak prachtige bloesem en geven heerlijke vruchten! Als je hier optimaal van wilt profiteren, dan is het wel verstandig om je fruitbomen goed te snoeien. Maar wanneer en hoe snoei je welke boom? Vrees niet, want daarom hebben we deze snoei-blog, boordevol tips!

Om het juiste moment van snoeien te kunnen bepalen is het goed te weten dat er twee groepen fruitbomen zijn met elk hun eigen snoeimoment. Grofweg kunnen we fruitbomen onderverdelen in appelbomen & perenbomen (appels en peren blijken toch een beetje met elkaar te kunnen worden vergeleken) en steenvruchtbomen, waarbij het zaad in een hard omhulsel zit, zoals kersen, pruimen en perziken.

Appelboom en perenboom snoeien

Voor optimaal resultaat snoei je deze fruitbomen zowel in de winter als in de zomer. In de winter snoei je oude dikke takken weg en in de zomer de snelgroeiende recht omhoogschietende takjes.

De wintersnoei van appelbomen en perenbomen valt tussen begin januari en eind maart. Doe het nooit eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor ziektes. Snoei de fruitbomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt. De snoei in de winter geeft je de beste gelegenheid om de juiste vorm in de boom te snoeien, omdat deze nu kaal is. We snoeien nu dode, kruisende en schurende takken weg en maken ruimte in het hart van de boom. Op deze manier staan de takken tijdens de bloei weer los van elkaar en krijgen de bladeren weer meer licht wat resulteert in smakelijkere vruchten.

De zomersnoei is niet altijd nodig, maar is vooral aan te raden wanneer je bij de wintersnoei iets te enthousiast bent geweest. Hierdoor maken de bomen namelijk veel waterlot aan. Dit zijn snelgroeiende takken die recht omhoog groeien. Je kunt deze takken het best wegtrekken, dan weet je zeker dat het niet meer terug komt. Wanneer we appel- en perenbomen in de zomer snoeien, vertraagt de groei van de boom maar wordt de vruchtbaarheid gestimuleerd. Daarbij zorg je met de snoei in de zomer voor een betere beluchting en belichting van de vruchten en bladeren zodat ze sneller opdrogen. Ook bevorder je de vorming van nieuwe knoppen voor het komend jaar. Voor perenbomen is half juni de beste tijd voor de zomersnoei, bij appelbomen is dit iets later, namelijk van half juli tot eind juli.

Pruimenboom, kersenboom en vijgenboom snoeien

Deze fruitbomen (en andere steenvruchtbomen, zoals perzikbomen en nectarinebomen) kun je in de winter beter niet snoeien. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met een schimmel. Daarom kun je steenvruchtbomen beter vlak na de bloei, in april of mei, of vlak na de pluk, in augustus of september, snoeien. Snoei ook hier dode, kruisende en schurende takken weg en maak de plant hiermee weer “luchtig”.

Snoeigereedschap fruitbomen

Om goed te kunnen snoeien, heb je simpelweg goed gereedschap nodig. De dikte en hoogte van de takken bepalen of je het beste gebruik kan maken van een snoeischaar, een takkenschaar of een snoeizaag. Met een snoeischaar snoei je takken waar je zo bij kan en die niet al te dik zijn. Een takkenschaar is erg geschikt voor het snoeien van fruitbomen die al wat groter zijn. Dit snoeigereedschap kan je namelijk helpen snoeien op 90 cm afstand van de tak en is ook geschikt voor wat dikkere takken. Heeft je boom erg dikke takken en wil je ook hoger gelegen takken snoeien? Dan is een telescopische snoeizaag een uitkomst! Hiermee kun je zelfs tot een hoogte van 4 meter snoeien, terwijl je nog veilig met beide benen op de grond staat. 

Op Twinckels.com verkopen we een ruim assortiment aan snoeigereedschap.

Succes met snoeien en alvast eet smakelijk!