Hoe help ik mijn tuin door droge periodes heen?

Hoe help ik mijn tuin door droge periodes heen?

Door Dewi 08-08-2022

Door de klimaatverandering worden de zomers steeds warmer en de droogteperioden duren steeds langer. De planten en bloemen in je tuin hebben hier zwaar onder te lijden. Graag geven we je daarom een aantal tips hoe jij je tuin een handje kunt helpen tijdens deze drogere periodes.

Efficiënt je tuin sproeien

Wat veel mensen niet weten, is dat het niet nodig is iedere dag je tuin te sproeien. Door minder te sproeien stimuleer je de wortels van planten om zelf naar water te gaan zoeken. Hierdoor worden de wortels van je planten langer en zijn ze dus in staat het grondwater op grotere diepten te bereiken.

Zorg daarnaast dat als je je planten gaat sproeien, dat je dit niet overdag doet maar in de avond. De blaadjes verschroeien namelijk in de zon als ze nat zijn. Het is daarnaast ook beter om op de wortels van je planten te richten en goed te doseren. Een apparaat dat hierbij ook kan helpen is een micro drip systeem. Het basisapparaat verlaagt de waterdruk, zodat het water er langzaam uit druppelt. Dit zorgt voor een precieze en geleidelijke dosering.

Het sproeien zelf hoeft overigens niet lang te duren. Hoveniers raden aan om rond de 15 tot 20 minuten te sproeien en dat zo’n drie keer per week.

Vang water op met een regenton en bescherm de bodem

Tijdens een flinke regenbui kun je met een regenton wel liters regenwater opvangen. Niet alleen is het een zeer goedkope oplossing, maar regenwater is ook nog eens beter voor je tuin dan kraanwater. Er zitten namelijk belangrijke mineralen in en ook nog eens minder kalk.

Zorg dat je daarnaast de bodem rondom je planten bedekt. Dit kan met materialen zoals stro of vlas, maar ook met bodembedekkers (laagblijvende planten). Bekende bodembedekkers zijn Pachysandra, Kattenkruid en Goudaardbei. Bijkomend voordeel van deze planten is, dat je de groei van onkruid voorkomt.

En schoffel jij je tuin regelmatig? Zeker (blijven) doen! Niet alleen is dit effectief tegen onkruid, maar het vormt ook een soort beschermlaag van stof op de bodem. Dit beschermt weer de grond eronder.

Planten die goed tegen droogte kunnen

Klimatologen voorspellen voor de komende jaren steeds extremere seizoenen en hier horen droge zomers bij. Naast bovenstaande maatregelen, is het daarom goed om eens naar het type planten te kijken in je tuin. Er zijn behoorlijk wat planten verkrijgbaar die goed bestand zijn tegen warmte en droogte. Enkele voorbeelden zijn:

  • Kogeldistel
  • Kruisdistel
  • Wolfsmelk
  • Lampenpoetser
  • Prikneus
  • Vetkruid
  • Ezelsoor

Droogtemonitor Rijkswaterstaat

Houd deze zomer vooral ook de website van Rijkswaterstaat in de gaten. Zij stellen een droogtemonitor op wanneer er een droogte of een watertekort dreigt te ontstaan.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden