Tijd om bloembollen te gaan planten!

Tijd om bloembollen te gaan planten!

20-09-2019

De zomer is weer voorbij en de bomen veranderen langzaam weer naar een bont pallet van geel, oranje en rood. Het is een heerlijk seizoen, maar tegelijkertijd is het het perfecte moment voor lente voorpret door je bloembollen te gaan planten.

Het planten van bloemenbollen is niet moeilijk. En met een aantal handige tips heb jij je eigen Keukenhof in de achtertuin!

Voor het planten

Voorbereiding is alles. Kijk daarom als eerste goed naar de plek(ken) waar je de bollen gaat planten. Voorjaarsbloemen houden van warmte en licht, dus het beste plekje om te planten is een zonnig stekje. De bloembollen (en ook je andere planten) zijn daarnaast dol op vruchtbare grond. Spit daarom je grond lekker uitgebreid los voordat je begint met planten. Ook kun je de tuinaarde verrijken met verse potgrond voor een extra boost.

Als laatste is het goed om rekening te houden met het weer, het planten moet namelijk gebeuren voor de eerste vorst. September tot en met november zijn daarom de beste maanden om aan de slag te gaan.

Voorbeelden van voorjaarsbloeiende bloembollen

Wat zijn voorbeelden van bloembollen die in het voorjaar bloeien? Hieronder een lijstje met een aantal van de meest bekende voorjaarsbloeiers:

  • - narcissen
  • - tulpen
  • - blauwe druifjes
  • - sneeuwklokjes
  • - krokussen

Tijdens het planten

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je de bollen gaat planten. Bijvoorbeeld, plant je bloembollen met het kopje omhoog of naar beneden? Het beste is om ze met het kopje naar boven te planten. Dan kost het de plant namelijk minder moeite om boven de grond te komen. Als je ze daarnaast ook nog eens dicht bij elkaar plant, dan krijg je een mooie volle bos met tulpen in de tuin.

En hoe diep plant je de bollen dan vervolgens? Hou rekening met ongeveer 3x de hoogte van de bol. Bij een narcis van 5 centimeter, moet je dus een gat graven van 15 centimeter.

Na het planten

Net zoals alle andere planten en bloemen, houden de bollen van water. Geef ze dus een goede plens water. De wortels kunnen zich dan goed in de grond verankeren voordat de winter invalt.

Wil je op een later tijdstip ook nog zomerbloeiers planten? Plaats dan stokjes op de plekken waar je de bollen gepland hebt. Hierdoor voorkom je dat je je voorjaarsbollen weer opgraaft. Ook is het leuk om bordjes bij je bollen te plaatsen zodat je precies weet wat er straks allemaal gaat bloeien in je tuin.

Ook bloembollen bestel je bij Twinckels!

Helemaal enthousiast geworden na deze tips? Neem dan eens een kijkje bij onze bloembollenpakketten. Allium, narcis, tulp of gewoon alles door elkaar. Het kan allemaal!

Omdat wij weten dat je het mooiste resultaat krijgt door veel bollen bij elkaar te planten, zijn onze pakketten hierop afgestemd. Zo zitten er, bijvoorbeeld, maar liefst 245(!) bloembollen in ons Bijgoed pakket. Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor het lokken van bijen en vlinders naar je tuin.

 

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden