6 tips voor kamerplanten in de winter

6 tips voor kamerplanten in de winter

Door Renata 28-01-2021

Ieder jaar is het weer een uitdaging om kamerplanten de winter te laten overleven. Het is buiten koud, maar binnen erg droog door de verwarming. En laat dat nou net funest zijn voor kamerplanten. Het is natuurlijk erg zonde als je een aantal mooie exemplaren in huis hebt, maar ze telkens in het najaar minder mooi worden. Daarom hebben wij een aantal handige tips hoe jouw kamerplanten in de winter goed blijven.

1. Geef kamerplanten genoeg zonlicht

Ook al zijn de dagen kort en is er niet veel zonlicht in de winter, jouw kamerplanten hebben al het licht nodig wat ze kunnen krijgen! Draai de kamerplanten telkens een kwartslag wanneer je ze water geeft. Zo krijgt elke kant genoeg zonlicht en blijft jouw kamerplant mooi groen en groeit de plant ook gelijkmatig.

2. Geef kamerplanten minder water in de winter

Doordat er in de winter minder zonlicht is, remt de fotosynthese ook af. Hierdoor hebben de meeste kamerplanten minder water nodig. Maar hoe weet je dan of je de kamerplant water moet geven? Nou, heel simpel. Steek je vinger in de grond. Is de aarde dieper in de pot al droog? Dan kun je gerust wat water geven. Maar over het algemeen geldt dat de grond beter te droog dan te nat kan zijn. Als de grond te nat is kunnen er namelijk ziektes optreden en kunnen de bladeren verkleuren. Dat wil je natuurlijk niet!

3. Denk aan de temperatuur!

Dit geldt natuurlijk niet voor alle planten, maar de meeste kamerplanten houden niet van temperatuurverschillen. Zet je kamerplant daarom ook niet op de vensterbank boven de verwarming of direct naast het raam. Zet je kamerplant bijvoorbeeld op een tafeltje of iets verder van het raam. Zo droogt jouw kamerplant minder snel uit en blijft hij mooi groen! Denk ook aan de temperatuur in de kamer. Zorg voor een constante temperatuur. Zet dus niet de verwarming de ene dag op 30 graden en de andere dag op 15 graden.

4. Verwijder dode bladeren en takken

Het kan natuurlijk gebeuren dat er toch nog enkele dode bladeren zijn. Haal deze weg zodat er genoeg plek is voor de groene bladeren. Daarnaast staat het natuurlijk ook een stuk mooier als je plant er lekker groen en gezond uitziet! Het kan soms ook gebeuren dat takken te lang worden zonder dat er bladeren meegroeien. Je kunt deze takken gerust afknippen.

5. Besproei de planten af en toe met water

Oke, we zeiden net al dat de meeste kamerplanten minder water nodig hebben in de winter. Maar  het is wel belangrijk om op de vochtgehalte te letten. De meeste kamerplanten groeien namelijk het best bij een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent. Maar hoe krijg je dat nou voor elkaar zonder je plant te verdrinken? Wij hebben de ultieme tip voor je. Je kan je plant namelijk een beetje helpen door af en toe de bladeren nat te spuiten met een plantenspuit.

6. Ga niet verpotten en stekken in de winter

Planten groeien nou eenmaal minder in de wintermaanden. Hierdoor wordt het ook afgeraden om in de winter te verpotten en te stekken. De meeste kamerplanten hebben een rustmoment in de winter. Door te verpotten verstoor je dit rustproces. Daarom werkt stekken ook een stuk minder goed. Laat je planten lekker rusten tot het voorjaar. Je zult merken dat ze dan een stuk beter groeien en makkelijker te stekken zijn.

Kamerplanten kopen

Je bent er nu helemaal klaar voor om jouw kamerplanten op de juiste manier te verzorgen in de winter! Is het voor enkele planten al te laat? Of wil je nieuwe kamerplanten kopen? Neem eens een kijkje bij onze kamerplanten!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden