Is een kunstkerstboom beter voor het milieu?

Is een kunstkerstboom beter voor het milieu?

28-09-2021

Wil je graag duurzamer leven? Dan is je eerste gedachte misschien zonnepanelen aanschaffen, minder vlees eten en vaker de fiets pakken. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen. Een bewuste keuze maken als je een kerstboom koopt bijvoorbeeld. Is een kunstkerstboom beter voor het milieu?

Met de volgende tips kies jij de meest milieuvriendelijke optie voor deze kerst.

De impact van een echte kerstboom op het klimaat

Wanneer je rekening wilt houden met het milieu wil je ook een bewuste keuze maken met betrekking tot de kerstboom.Een echte kerstboom staat voor sommige mensen gelijk aan een gezellige kerstsfeer, maar echt duurzaam is het niet altijd. Dat komt omdat de bomen vaak met de auto worden gehaald en omdat veel bomen zonder kluit worden gekocht. Dat maakt herplanten onmogelijk. En wanneer na de kerst de boom dan weggedaan wordt, doen veel mensen dit door de boom te verbranden. Gezellig, zo’n vuurtje in de winter, maar allesbehalve milieuvriendelijk. Beter is om de boom te brengen bij of te laten halen door de gemeente.

Is een kunstkerstboom kopen schadelijk voor het milieu?

Bij het kopen van een kunstkerstboom zijn er verschillende voor- en nadelen wanneer je rekening wilt houden met het klimaat. Zo is een kunstkerstboom natuurlijk gemaakt van kunststof, op het eerste gezicht niet de meest duurzame oplossing. Aan de andere kant is uit onderzoek gebleken dat dit gecompenseerd wordt door de lange levensduur van een kunstkerstboom. Je hoeft namelijk niet elk jaar weer een echte kerstboom te halen, kopen en uiteindelijk weer weg te gooien. Je haalt jouw kerstboom gewoon van zolder, zonder dat er sprake is van CO2-uitstoot. Wil je na al die jaren toch een nieuwe kunstkerstboom kopen? Maak dan iemand anders blij met de oude door deze te verkopen of weg te geven en zo de levensduur te verlengen. Is de boom echt versleten? Gooi hem dan bij het grofvuil, zodat de boom in een afval-energiecentrale belandt, waar schadelijke stoffen worden afgevangen.

Waar je nog meer op kunt letten bij een kunstkerstboom kopen

Niet alleen het soort boom die je koopt is van invloed op het milieu, er zijn verschillende andere aspecten rondom het kopen van een kerstboom, waar je rekening mee kunt houden. Zo bevatten sommige kunstkerstbomen al lichtjes en zijn sommige van deze lichtjes milieuvriendelijker dan andere. Verder kun je ervoor kiezen niet elk jaar nieuwe kerstballen voor je kunstkerstboom te kopen, maar te investeren in wat je echt mooi vindt en die versiering te hergebruiken.

Welke kerstboom schaf je aan?

Welke boom je koopt ligt aan jouw persoonlijke situatie. Als je een echte boom kiest, kun je hem dan recyclen? Hoeveel jaar ben je van plan je kunstkerstboom te gebruiken? Welk materiaal kunst kies je en hoeveel mag de boom kosten? Bij Twinckels is een perfecte kunstkerstboom kopen niet moeilijk; de keuze is namelijk reuze! Maak dus aan de hand van jouw wensen en budget de beste keus voor jou én het milieu.