Mijn eerste kerstdorp: 4 keigoede tips voor beginners

Mijn eerste kerstdorp: 4 keigoede tips voor beginners

17-09-2019

Kerstdorpjes: wie krijgt er geen echt kerstgevoel als je ze ziet? Ze zien er echter vaak zo indrukwekkend uit, dat je eigenlijk door al die miniatuurboompjes het bos niet meer ziet. Wij vinden het daarom leuk om wat handige tips met je te delen om jouw eigen kerstdorpje vol kersthuisjes te beginnen.

#1. Basisingrediënten voor je eerste kerstdorp

Als je je eigen kerstdorp gaat opbouwen, is het goed om altijd met een aantal basisattributen te beginnen. Aan de slag dus maar!

  •  Sneeuw. Een witte kerst hebben we helaas al een aantal jaren niet gehad. Des te meer reden om een goed pak sneeuw in je dorpje te gebruiken.
  •  Boompjes. Onmisbaar voor een natuurlijke uitstraling zijn natuurlijk de boompjes. Hier kun je er nooit teveel van hebben.
  •  Verlengsnoer. Veel huisjes hebben ingebouwde led verlichting en/of muziek. Hiervoor heb je wel stroom nodig. Met een goed verlengsnoer wek je je dorp dan ook snel tot leven.
  •  Kersthuisjes. Geen dorp zonder huisjes! Dit is wel meteen het meest prijzige aan het bouwen van een kerstdorp. Begin daarom bescheiden met ongeveer 4 huisjes. Dit kan door alle accessoires en decoratie om de huisjes heen al een heel gezellig gezicht zijn.
  •  Mensen. Een dorp zonder mensen is maar een uitgestorven boel.

#2. Bouwen maar!

Je hebt alle ingrediënten in huis voor een geslaagd kerstdorp. Tijd om echt te gaan bouwen dus! Hieronder een kort en efficiënt 4 stappenplan waarmee je zo aan de slag kunt.

  • Stap 1. Locatie locatie locatie

Een kerstdorp neemt wel wat ruimte in beslag en blijft daarnaast aardig wat weken staan in je huis. Het is daarom goed om na te denken waar je je kerstdorp wilt opbouwen. Het is jammer als het dorpje in de weg staat waardoor er iemand misschien overheen struikelt.

Voor een klein dorpje is een vierkante meter of zelfs een halve vierkante meter al wel genoeg. Hou daarbij rekening dat er een stopcontact in de buurt moet zijn. Bedenk vervolgens hoe je je kersthuisjes gaat neerzetten.

  • Stap 2. Sluit de kersthuisjes maar aan

Zodra je in gedachten hebt hoe je je kerstdorp gaat neerzetten en waar, dan is het echt tijd om te gaan bouwen. Zet de kersthuisjes op de juiste plek en sluit ze met behulp van het verlengsnoer aan op het stopcontact.

  • Stap 3. Tijd voor de mensjes en de bomen

Maak je dorp gezellig door de kleine mensjes en bomen in je dorp neer te zetten. In verschillende tuincentra kun je speciale stickers kopen die je aan de onderkant kunt plakken. Hierdoor vallen deze losse onderdelen niet meteen om als je per ongeluk tegen het dorp aan stoot.

Maak er een leuk winters tafereel met veel interactie tussen de mensjes onderling. Bijvoorbeeld, een kraampje waar klanten de laatste roddels uitwisselen onder het genot van chocolademelk. Of kinderen die met elkaar in de sneeuw spelen.

  • Stap 4. Sneeuw: de kers op de taart

Je kunt nu je kerstdorp afmaken door het verspreiden van sneeuw. Zorg daarbij wel dat je je mensjes niet ondersneeuwt! Wil je het net echt laten lijken? Gebruik dan glinsterende losse sneeuw en maak hier kleine voetstapjes in.

Tip #3. Ga voor een natuurlijk effect

De echte professionals hebben een aantal handige trucjes om hun kerstdorp er zo echt mogelijk uit te laten zien. Eén van die trucjes is het gebruik van mos. Mos is verkrijgbaar in verschillende kleuren en ruikt ook nog eens heerlijk fris.

Een ander trucje is het gebruik van boompjes in verschillende hoogtes. Zet ze leuk bij elkaar en creëer daarmee meer diepte in je dorp.

Denk daarnaast ook aan het creëren van hoogte. Je kunt hiervoor zelf aan de slag met papier-maché (wel veel werk!) of ga voor kant en klare plastic berglandschappen die je bij tuincentra kunt kopen.

Tip #4. Meer decoratie

Is het kerstdorpje toch nog een beetje te kaal naar je smaak? Denk dan eens aan meer decoratie. Gebruik, bijvoorbeeld, blauwe steentjes (water effect), losse steentjes of lavastenen. Met de steentjes kun je weggetjes maken of riviertjes nabootsen.

Ook het gebruik van hout en takjes maakt een kerstdorp sfeervoller en natuurlijker.

Kersthuisjes: ook bij Twinckels!

Op zoek naar de leukste kersthuisjes voor je kerstdorp? Een leuk treintje met kerstman, skihellingen of sneeuwpret tafereeltjes. Bij ons kun je altijd terecht!