Zo houd je je vijver schoon

Zo houd je je vijver schoon

Door Sharina 28-01-2021

Een vijver is een erg leuke aanvulling voor je tuin en met de juiste producten is het onderhouden van je vijver een fluitje van een cent. Het schoonmaken van je vijver is een ontspannend werk. Met een aantal klusjes in het jaar kun je volop genieten van een mooie vijver. Maar hoe onderhoud je een vijver en welke producten heb je hiervoor nodig? En hoe zorg je ervoor dat de natuurlijke processen niet uit balans raken?

Onderhoud vijver

Een vijver is gemakkelijk te onderhouden en je ziet erg snel resultaat. Het belangrijkste bij het onderhouden van een vijver zijn goede producten. Een waterpomp en een vijverfilter zijn hierbij essentieel. Ook mogen waterplanten niet ontbreken. Elk jaargetijde kent zo zijn eigen onderhoud. Dit zijn vaak kleine klusjes die voornamelijk in het voorjaar en in de zomer terugkomen. Hierbij houdt je voornamelijk de vijver vrij van algen en onderhoudt je de waterpomp en de vijverfilter. In het najaar en in de winter is het belangrijk om de vijver leefbaar te houden. Verwijder ingewaaide bladeren van de vijverbodem en laat de vijver niet dichtvriezen als je vissen en andere vijverbewoners hebt.

Voorjaar/zomer

Waterpomp en vijverfilter

Een waterpomp en vijverfilter zijn erg belangrijk bij het schoonhouden van een vijver. Daarnaast is het erg belangrijk om deze producten goed te blijven onderhouden. Met de warmere temperaturen moeten de vijverpomp- en filter meer algen verwijderen en zullen hierdoor sneller verstopt raken. Het is dus erg belangrijk om ze regelmatig te controleren en te reinigen met regenwater. Leidingwater kan namelijk goede bacteriën af laten sterven. Om het voor jou gemakkelijker te maken hebben we in onze webshop verschillende vijverpakketten die alle producten bevatten wat je nodig hebt bij het aanschaffen van een vijver. Alle pakketten bevatten een waterpomp van Velda. Deze waterpomp is heel energiezuinig en krachtig waardoor je jaarlijks geen tijd en geld meer verliest. Deze waterpomp  kan wel een opvoerhoogte bereiken tot wel 7 meter. De multifunctionele vijverpomp is zeer geschikt voor watervallen, beeklopen maar ook voor fonteinen, drukfilters en filterinstallaties. Daarnaast bevatten de handige startpakketten ook een doorstroomfilter Croos-Flow Biofill. Deze filter heeft meerdere kamers en zuivert de vuildeeltjes. Doordat deze voorzien is van een biologische filter wordt het microleven gestimuleerd. De filter kunt u eenvoudig aansluiten en heeft maar weinig onderhoud nodig. Ook is de vijverfilter voorzien van een UV-C lamp die zweefalgen en ziektekiemen doodt. Voor vijvers met een waterval is de Clear Control 25 filter geschikt. Dit is een drukfilter met een inhoud van ca. 25 liter die bestand is tegen hoge druk.

Zuurstofplanten/waterplanten

Het is belangrijk om binnen 24 na het vullen van je vijver de zuurstofplanten toe te voegen. De waterplanten dragen namelijk bij aan een goede start van een evenwichtige vijver. Daarnaast zijn vijverplanten ook nog eens mooi om te zien en zijn ze erg belangrijk bij de bestrijding van algen en het afbreken van organisch afval, zoals uitwerpselen van vissen, overtollig voer en plantenresten. De waterplanten kunnen een aantal keer per jaar worden gesnoeid. Doe dit als de plant de oppervlakte van het water heeft bereikt, dan groeit de plant namelijk minder snel. Verwijder hierbij maximaal ⅓de van de plant.  

Vissen

Vissen zijn een erg leuk aanzicht in de vijver maar ze kunnen ook voor extra onderhoud zorgen. Het is belangrijk om de vissen niet te veel eten te geven. De etensresten blijven namelijk om de bodem liggen, wat voor algengroei in de vijver zorgt. Het is wel belangrijk om pas vissen in je vijver te plaatsen als het vijverwater wat meer is gerijpt en de bacteriologische huishouding van de filter op gang is gekomen. Er kunnen zich namelijk nog schadelijke stoffen in het water bevinden voor de vissen. Een vijver zal aan het begin nog troebel zijn. Na 4 tot 6 weken zal de vijver op eigen krachten komen en kunnen er vissen worden toegevoegd.

Vijverwater testen

Ziet je vijverwater er groen of troebel uit, of zijn er algen zichtbaar in het water? Dan is het belangrijk om het vijverwater te testen met aqua test strips. Een vijvertest is eenvoudig in gebruik en geeft de belangrijkste waterwaardes weer, deze zijn als volgt:

   - De zuurtegraad (pH-Waarde), deze waarde hoort tussen de 7 en de 8,5 te liggen

   - De totale waterhardheid (GH-waarde), hoort boven de 10 te zijn

   - De carbonaathardheid (KH-waarde) hoort tussen de 7 en de 13 te zijn

Goede waterwaardes zijn belangrijk voor een heldere en gezonde vijver. Daarnaast is ook de water hardheid erg belangrijk voor de vijver. Deze geeft aan hoeveel mineralen er in het vijverwater aanwezig zijn. Mineralen zijn voedingsstoffen voor zuurstofplanten. In zacht water wordt de groei van zweefalgen gestimuleerd. De waterhardheid van je vijver kan teruglopen door de snelle groei van waterplanten of door het zachte regenwater in de vijver valt. De vijverhardheid kan daarentegen gemakkelijk weer worden verhoogt door middel van speciale middelen zoals GH plus.

Najaar/winter

Het najaar is de belangrijkste tijd voor het vijveronderhoud. Het is namelijk belangrijk om de verzuring en de algengroei in het voorjaar te voorkomen. Maak de vijver in het najaar schoon en voorkom dat er takken en bladeren in de vijver vallen door een net over de vijver te spannen. Mogen er toch bladeren en takken in de vijver zijn gevallen, verwijder deze dan om winterschade te voorkomen. Afval kan namelijk op de bodem van de vijver gaan rotten en zorgt voor verzuring in het water. Vervolgens wordt het biologische evenwicht aangetast en zullen de vissen gaan sterven en krijgen de algen de vrijheid om te kunnen groeien. Door de bodem vrij te houden van afval wordt dit voorkomen. In de winter is het vooral belangrijk om de vijver met rust te laten. De vissen zitten namelijk in hun winterslaap en de groei van de planten staat nagenoeg stil. Wel is het belangrijk om de vijver deels ijsvrij te houden om vorstschade te voorkomen.

Vijverwater verschonen

Ziet je vijver groen of troebel? Dan is het verstandig om de vijver te verschonen met een vuilwaterpomp. Verwijder eerst de algen uit het water en verwijder vervolgens ⅓de  deel van het vijverwater. Verwijder hierbij de bovenste laag van het vijverwater. Hier drijven namelijk de meeste algen en de bodem blijft hierbij onaangetast en helder. Vul de vijver verder aan met leidingwater. Het is belangrijk om het vijverwater maximaal twee keer per jaar te verversen om het leven van de planten en de vissen niet te verstoren.