Barbecueën: doe het veilig of doe het niet!

Barbecueën: doe het veilig of doe het niet!

Door Dewi 29-07-2019

Barbecueën in de zomer is natuurlijk een absolute must. Gezellig samen met vrienden en/of familie in de tuin of in een park. Een leuke tijd gegarandeerd! Maar het is wel belangrijk om een aantal dingen in de gaten te houden om ongelukken te voorkomen. Hoe doe je dat eigenlijk, veilig barbecueën? Bij Twinckels helpen we je graag een handje!

Houtskool barbecue: gebruik aanmaakblokjes

Bij een barbecue is geduld een schone zaak. Probeer daarom ook niet het aansteken van je kamado of houtskool barbecue te versnellen door spiritus of een andere brandbare vloeistof toe te passen. Het veiligste is om aanmaakblokjes te gebruiken. Steek deze aan en wacht rustig tot de houtskool ‘witheet’ zijn. Als je de houtskooltjes wil verplaatsen, gebruik hiervoor dan een goede tang. Zorg ook dat je niet in het vuur blaast, maar gebruik in plaats hiervan een waaier of een blaasbalg.

En wat moet je doen als er onverhoopt een vlam uit je houtskool barbecue komt? Zorg dan dat je niet met water blust, maar gebruik zand of bloem. Zet een emmer hiervan vlakbij je barbecue, zodat je snel kunt ingrijpen als dit nodig is.

Veilig omgaan met een gasbarbecue

Controleer voor gebruik even de datum op de gasfles en kijk ook goed of er geen gaatjes in de gasslang zitten. Verder is het belangrijk dat de gasfles goed rechtop staat op een vlakke ondergrond. Als je de barbecue gaat aansteken, doe dit dan op het moment dat je het gas opendraait. Ben je klaar met barbecueën? Zorg dan dat de gasfles goed is afgekoppeld en controleer of deze goed dicht zit.

Tips voor gebruik van een elektrische barbecue

Elektriciteit en water zijn nooit een goede combinatie. Zorg daarom dat je je barbecue niet in de buurt van water (bijvoorbeeld een zwembad of vijver) neerzet. Daarnaast is het belangrijk dat je het snoer zo neerlegt dat de kans klein is dat mensen er over kunnen struikelen. Let er ook op dat je het snoer zo neerlegt dat deze van de warmtebron afloopt.

 

Bekijk al onze barbecue producten

Van kamado's tot houtskool en van pannen tot meubilair. Je vindt het allemaal bij Twinckels.

Ontdek alles >