Alle ins en outs over kerstverlichting

Alle ins en outs over kerstverlichting

17-09-2019

Geen kerst zonder kerstverlichting natuurlijk. Maar doordat er zoveel verschillende soorten en maten verlichting te koop zijn, is het lastig om de juiste te keuze te maken. Welke verschillende type kerstverlichting zijn er? Hoe lang moet het snoer zijn? En is mijn kerstverlichting wel duurzaam? Lees snel dit artikel voor het antwoord op deze vragen.

Verschillende soorten kerstverlichting

Er zijn verschillende soorten kerstverlichting te verkrijgen. Deze verschillen onderling hebben vooral betrekking op de lampjes en hoe dicht deze op elkaar staan. Hieronder kort een beschrijving van de meest veelvoorkomende kerstverlichting.

Clusterverlichting. Dit is kerstverlichting waarbij de lampjes heel dicht op elkaar zitten. Een meter snoer bevat ongeveer 160 lampjes. Dit type verlichting geef ook het meeste licht.

Treecluster. Dit type kerstverlichting lijkt op clusterverlichting. De draadjes van de verschillende lampjes zijn aan elkaar ‘gedraaid’. Een meter snoer bevat ongeveer 70 lampjes.

Strengverlichting. Deze kerstverlichting lijkt het meest op het traditionele type verlichting. De lampjes staan verder uit elkaar en zijn daarnaast ook groter. Een meter snoer bevat ongeveer 18 lampjes.

Microcluster is een eigenlijk een type clusterverlichting. Het snoer bevat echter minder lampjes: ongeveer 50 lampjes per meter. 

kerstverlichting

Hoeveel meter kerstverlichting heb ik nodig voor mijn kerstboom?

Bij het bepalen hoeveel meter snoer met kerstverlichting je nodig hebt voor je kerstboom, is het belangrijk om te weten hoe hoog je boom is. Je kunt onderstaande richtlijn gebruiken als je de lengte van je snoer wilt bepalen. We gaan hierbij uit van type traditionele strengverlichting.

Kerstboom van 160 cm Minimaal 12 meter lampjes
Kerstboom van 180 cm Minimaal 14 meter lampjes
Kerstboom van 200 cm Minimaal 16 meter lampjes
Kerstboom vanaf 220 cm Minimaal 18 meter lampjes

 

Bovenstaande is natuurlijk slechts een richtlijn. Wil je veel meer licht in je kerstboom? Neem dan gewoon een langer snoer lampjes. Of kies voor clusterverlichting. Bij dit type verlichting krijg je immers veel meer lampjes per meter.

Duurzame en energiezuinige kerstverlichting

De feestdagen zijn vaak best een aanslag op je portemonnee. Kerstverlichting is mooi, maar het is dan ook prettig als je een beetje kunt besparen op de energierekening. En ook is energiezuinige verlichting nog eens stuk minder belastend voor het milieu. Win-win dus! Hieronder een aantal tips.

  1. Gebruik een timer. Hiermee voorkom je dat je lampjes de hele nacht branden.
  2. Ga voor kerstverlichting met led-lampjes. Deze lampjes zijn tot 85% zuiniger dan traditionele lampjes en ze gaan ook nog eens lang mee.
  3. Trek de stekker uit de transformator. Dit apparaat verbruikt ongemerkt toch nog aardig wat stroom, ook als de verlichting uit staat.
  4. Veilige buitenverlichting. Als je buiten kerstverlichting wilt ophangen, kies dan voor verlichting die hier ook geschikt voor is (bestand tegen vocht en vuil). 

Kunstkerstboom verlichting nodig? Kijk eens bij Twinckels

Heb je kunstkerstboom verlichting nodig en ben je eruit welke soort lampjes je wilt? Kijk dan eens rond bij onze kerstboomverlichting. Van lang tot kort en van 50 tot 500 lampjes: er zit altijd iets bij voor jouw boom. En dat allemaal rustig vanuit huis, zonder dat je in een drukke winkel hoeft te dringen. Dat is nog eens een fijn begin van de kersttijd.